Dzień dobry 😊 Siedzenie w domu powoduje, że mam milion pomysłów i w końcu nie wiem na co się zdecydować 😂 Tak było z tym ciastem. Wiedziałam, że chce zrobić bezglutenowy biszkopt. Ok, zrobiłam 😄 i co dalej? Miałam w lodówce mascarpone więc stwierdziłam, że trzeba je wykorzystać ✔️ Na blacie leżały mocno już dojrzałe banany 🍌🍌🍌 Tym tokiem myślenia powstał 𝐊𝐎𝐏𝐈𝐄𝐂 𝐊𝐑𝐄𝐓𝐀 😍 Dla mnie to smak dzieciństwa 😊 Mocno puszysty i mocno kaloryczny 😆😆 Jeszcze muszę popracować nad biszkoptem, bo wyszedł troszkę suchy, ale nie najgorszy 😉 Poza tym pychotka 😝 Połowę dałam rodzicom Tomka, a połowa dla nas. Najbliższy tydzień będę musiała przycisnąć z 😂💪 . . 𝐁𝐄𝐙𝐆𝐋𝐔𝐓𝐄𝐍𝐎𝐖𝐘 𝐊𝐎𝐏𝐈𝐄𝐂 𝐊𝐑𝐄𝐓𝐀 Biszkopt: 📍5 jajek 📍100g mąki z teffu (zdaje sobie sprawę, że nie każdy ma- zastąp kukurydzianą wymieszaną z gryczaną 1:1) 📍1 łyżka mąki ziemniaczanej 📍80g ksylitolu Masa: 📍3-4 banany 📍2 łyżki syropu z agawy (można pominąć) 📍400ml śmietanki 30% 📍250g serka mascarpone 📍3 łyżki cukru pudru 📍Tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie Wedel 64%) ________________________________________________ Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Masa ma być kremowa. Na końcu dodać mąkę, również partiami, ale mieszać już szpatułką. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół). Po tym czasie wyjąć biszkopt i wystudzić. Następnie zrobić masę: smietankę ubić na wysokich obrotach z 3 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodawać partiami serek mascarpone (na trochę mniejszych obrotach). Do masy dodać pokruszoną na małe kawałeczki czekoladę. Ja posiekałam ją nożem. Wymieszać łyżką. W biszkopcie wyciąć nożem koło i wyjąć nadmiar ciasta, dzięki czemu uzyskamy wgłębienie (zdj). Skropić biszkopt sokiem z limonki lub cytryny. Ułożyć całe banany. Na banany masę, a na masę pokruszonego biszkopta z wyciętego środka :) I gotowe ☺️ Najlepiej włożyć ciasto do lodówki na co najmniej 1h. Smacznego życzę 💜 . .

#bezglutenowykopieckreta #kopieckreta #przepisnaciasto #bezglutenoweciasto

Thu, 26 Mar 2020, 14:46

Comments

Sign in to add a comment.

Options
Share

Stats

Instablog

mysie.smaki

Lifestyle

🍴FOOD & TRAVEL ✈️ ⛔ Przepisy #bezglutenu 🌾 zainspiruj się 💡 📚 Edukacja żywieniowa ✉️ mysiesmaki@gmail.com

Instablog

The content of the site is protected by Polish and international copyright laws.
All rights to the content of the Site are reserved to their authors.
Using the Website means acceptance of regulations and rivacy policy.

Made in Poland

Copyright © 2020 promujbloga.pl
All rights reserved.